Jak se studuje ve Francii

Education.cz: „Francie, obzvlášť teď po Brexitu, nabízí výborné podmínky pro studium,“ říká Štěpán Záškolný, který vystudoval ekonomii a politiku na Sciences Po v Remeši. Proslulá francouzská univerzita, jejíž celý název je Institut d’études politiques de Paris (tedy Pařížský institut politických věd), má šest kampusů po celé Francii a jeden z nich je právě v Remeši, asi hodinu a půl severovýchodně od Paříže.

Výuku ve Francii, studentský život i náklady na studium Štěpán popsal v dalším dílu seriálu „Jak se studuje v…“.

Zdroj: Wikimedia Commons

Proč sis vybral ke studiu právě Francii? 

Když jsem si vybíral místo pro studium, nepřemýšlel jsem až tak o zemi, jako o konkrétní škole. Francii jsem si tedy vybral, protože tam je Sciences Po. Obecně však Francie, obzvlášť teď po Brexitu, nabízí výborné podmínky pro studium. Jsou tam kvalitní školy, na kterých čeští studenti typicky neplatí školné, přijatelné životní náklady a hezké prostředí pro život.

Jak bys zhodnotil město Remeš z pohledu studenta? 

Studoval jsem na regionálním kampusu Sciences Po v Remeši, což mi velmi vyhovovalo. Remeš je malé a klidné město nedaleko Paříže, s níž má skvělé vlakové spojení. Většinu mých předmětů tak učili akademici z Paříže, kteří na hodiny dojížděli. Mohl jsem se tedy učit od špiček v oboru a zároveň žít v malém klidném městě s relativně nízkými náklady. Jedinou nevýhodou byla absence společenského života, protože jsme v rámci našeho malého kampusu byli relativně izolovaní. To bylo naštěstí kompenzováno tím, že na naší škole se studenti hodně angažovali ve studentských spolcích (většina studentů se aktivně účastnila dvou až tří spolků) a díky tomu na kampusu byla nějaká zajímavá akce skoro každý den.

Co Tě zatím ve Francii nejvíc překvapilo? 

Zajímavým specifikem Francie je, že velká část škol je jednooborovou institucí, například Sciences Po je škola zaměřená pouze na politické vědy. Šíře jejího záběru je tedy podobná jedné fakultě typické české univerzity. To umožňuje vysokou specializaci a uzpůsobení studia tak, aby co nejvíce vyhovovalo danému oboru. Nevýhodou může být naopak to, že v kampusu nepotkáte tak rozmanité studentstvo jako jinde.

Jaký obor jsi tam studoval a proč sis ho vybral? Proč právě Sciences Po?

Pro bakalářské studium jsem si vybral ekonomii a politiku. Sciences Po jsem si vybral právě proto, že nabízí špičkové vzdělání ve společenských vědách a pravidelně se umisťuje na vysokých příčkách v žebříčcích škol v oblasti politických věd. Lákala mě možnost specializovat se na ekonomii a zároveň se nevzdat příležitosti studovat další obory. Během svého studia jsem měl kromě ekonomie i předměty z politologie, sociologie, historie. To mi umožnilo studium ekonomie pojmout výrazně šířeji, než je běžné na většině škol.

Jak finančně náročné je studium ve Francii? 

Finanční náročnost studia ve Francii je hodně závislá na regionu, kde člověk studuje. Výhodou Francie je, že špičkové univerzity se zde nacházejí i mimo hlavní město. Například v Remeši jsem platil podobný nájem, jako bych dal za ekvivalentní bydlení v Praze nebo Brně. Velká část škol nemá navíc žádné školné, nebo ho platí pouze studenti pocházející z vysokopříjmových rodin. V porovnání s ostatními zeměmi na západ od Česka se tedy jedná o relativně dostupnou volbu. Já osobně jsem ještě měl možnost využít finanční podpory od Bakala Foundation a studium jsem díky tomu zvládl bez finančních potíží nebo dluhů, které by mě po dokončení studia omezovaly.

Co bys vzkázal studentům, kteří o studiu v zahraničí přemýšlí?

Vzkázal bych jim, ať se nebojí a přihlášky na zahraniční školy hlavně pošlou, protože to za to jednoznačně stojí. Z mé zkušenosti lidi často váhají z finančních důvodů, což je ale problém, který se dá řešit – v Evropě existuje spousta vzdělávacích institucí, které nabízejí štědrá stipendia, a taky organizací (jako třeba Bakala Foundation), které podporují studenty v jejich studiu v zahraničí. Pokud si dáte práci s hledáním správných škol a stipendií, řešení financování studia se většinou najde.