Jak se studuje ve Švýcarsku?

Education.cz: Pro Jindřicha Duška, který v Curychu na univerzitě ETH Zürich studuje první rok v magisterském programu fyziku, je jeho nový domov významný kromě špičkového vzdělání i množstvím studentských spolků, krásnou přírodou či brutalistickou architekturou.

Proč sis vybral ke studiu právě Švýcarsko?

Jedním z hlavních důvodů pro výběr Švýcarska pro mě byla vysoká kvalita školství i geografická blízkost. Vyhovuje mi, že sem nemusím létat letadlem, čímž snižuji svoji uhlíkovou stopu (i když si uvědomuji, že pro odvrácení klimatické krize je více potřeba systémová změna, než akce jednotlivců).

Jak se na ETH a v Curychu všeobecně žije studentům?

Osobně mě příjemně překvapil počet studentských spolků, do kterých je možné se zapojit a seznámit se s ostatními studenty, ať už v rámci studijních skupin či neformálně na volnočasových aktivitách či oslavách. Je možné si vybrat skupinu zabývající se konkrétním tématem, jež vás zajímá. Fungují tu i občansky angažované skupiny. Tímto způsobem univerzita pomáhá studentům se začlenit do městského života.

I samotné město je pro studentky a studenty dobře uzpůsobené díky své husté síti MHD a přívětivosti k cyklistům (ETH dokonce zahájilo projekt půjčování elektrokol studentům). Na kampus se z města člověk dostane do 30 minut. Je zde mnoho příjemných obchůdků a kaváren, kam člověk může po vyučování zajít. A kdo má městského života dost, může vyrazit do hor, které jsou od města na dohled, či se jít projet na kole okolo Curyšského jezera.

Co tě zatím nejvíc ve Švýcarsku či přímo v Curychu překvapilo?

Bakalářské studium jsem absolvoval na Matematicko-fyzikální fakultě UK, tedy v Praze. Curych jsem předtím neznal a opravdu mě zaskočila zdejší brutalistická architektura. Město má jiný ráz než moje rodná Praha. Krom hezkých historických budov je tu i dost obrovských betonových staveb. V některých částech Curychu se cítím podobně jako v Ústí nad Labem, kam jezdívám za babičkou, a kde mám obdobné budovy spjaty s minulým režimem.

Příjemně mě překvapilo krásné okolí města. Člověk je tu obklopen přírodou, hned vedle našeho kampusu se na poli pasou krávy. Curych je také mnohem menší než Praha a tím je propojenější.

Magisterské studium na zahraniční univerzitě ve Švýcarsku - pole u univerzity

Pole nacházející se hned vedle univerzity. Zdroj: Archiv Jindřicha Duška.

Jaký obor zde studuješ a proč sis jej vybral?

Studuji fyziku a zaměřuji se na kvantovou teorii. Ještě jsem si nevybral konkrétní podobor této široké disciplíny, ale moje motivace je jasná: fascinuje mě komplexní matematický aparát, který je využíván k popsání kvantových a klasických systémů. Ve fyzice není teorie bez praktické aplikace, což naštěstí na ETH není problém. Jednou z oblastí, kterou zde zkoumají, je vývoj kvantových počítačů, chtějí totiž být součástí tzv. kvantové revoluce. Učíme se zde vše od konkrétní realizace kvantových systémů používaných v kvantových počítačích, až po kvantovou informační teorii, která stanovuje jejich teoretické výpočetní limity.

Proč sis vybral právě univerzitu ETH Zürich?

Líbí se mi, že předměty na ETH jsou prakticky zaměřené a napojené na konkrétní výzkumné skupiny, to je skvělý koncept. V rámci výuky se od studentů očekává, že se ještě před sepsáním diplomové práce do některé ze skupin zapojí. Je zde také v rámci studia možnost absolvovat placenou stáž u firem, jako je IBM, nebo si založit vlastní startup. Zatím této možnosti neplánuji využít, ale je ohromně zajímavé bavit se se studenty, kteří si tím procházejí.

Jak finančně náročné je studium v této zemi? Jak ti pomáhá stipendium od Bakala Foundation?

Možná někoho překvapí, že školné na ETH není tak velké, jak jsme zvyklí z USA či UK – jen 800 CHF/semestr, což je srovnatelné se školným v ČR (pro studenty starší 26 let). Velkou část mých nákladů tvoří výdaje na život, vše je zde nejméně dvakrát dražší než v Česku. Největší výdaj však tvoří nájem, u kterého navíc ceny narůstají podobně, jako to zažíváme v Česku v Praze. Koleje nebo bydlení pro studenty v Curychu sice jsou, nicméně míst je velmi málo v poměru k počtu zájemců, takže je téměř nemožné této možnosti využít. Je skvělé zde znát někoho, kdo se v situaci lépe orientuje. Musím poděkovat Bakala Foundation, bez které bych si vysoké výdaje nemohl dovolit. Nadace mi na studium přispívá s přihlédnutím k mé rodinné situaci tak, abych si studium mohl dovolit.

Jedno pozitivum přeci finanční situace ve Švýcarsku má: pokud si zde člověk najde po dokončení školy práci, či začne studovat PhD, zdejší plat mu na životní výdaje více než bohatě postačí.

 

Studium ve Švýcarsku - ukázka brutalistické architektury

Budova místní banky v typickém brutalistickém stylu. Zdroj: Archiv Jindřicha Duška.

Scholarship 

Od roku 2010 podpořila nadace Bakala Foundation prostřednictvím programu Scholarship 183 studentů bakalářských a magisterských programů na zahraničních univerzitách po celém světě. Letošní přihlašování do programu Scholarship je již uzavřeno, ale pokud máte o získání finanční podpory na vaše studium zájem, určitě si přečtěte více informací přímo na webu nadace Bakala Foundation.